17 Ekim 2008 Cuma

KALİTELİ CEVİZ ÜRETİMİ


Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KALİTELİ CEVİZ ÜRETİMİ-Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, ceviz bahçesi tesis ederken ya da ceviz dikerken iç kalitesi, iç rengi ve randımanı yüksek çeşitlerin seçilmesi gerektiğini söyledi.Cevizde güneş yanığına karşı dayanıklı çeşitler tercih edilmesi, bulunulan bölgeye ya da rakıma göre çeşit seçilmesi ve başta sulama olmak üzere besleme gibi bakım şartlarının zamanında ve doğru yapılması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, açıklamasını şöyle sürdürdü:''Cevizlerde hasat zamanında yapılmalı. Hasadı geldiği halde zamanında toplanmayan cevizlerin daha ağaçtayken iç rengi kararır ve kalitesi hızla düşer. Hasadı yapılan cevizlerin üzerinde kalan yeşil kabuklar en kısa zamanda soyularak temizlenmelidir. Yeşil kabuğundan ayıklanmış ceviz meyveleri tek kat olarak serilerek kurutulmalı. Kurutma işlemi mümkün mertebe dışarıda ve gölgede yapılmalı. Cevizler direk güneş altında kurutulmamalı.Son yıllarda ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde güneş yanığının neden olduğu iç kararmaları görülmektedir. Yanığa karşı fotosenteze engel olmayan bazı maddeler ile tedbirler alınmalıdır. Ceviz yetiştiriciliği yapılan bölgelerde üreticilerin bu basit tedbirleri almaları durumunda meyve kalitesi ve iç rengi kayıplarının önemli ölçüde önüne geçilecektir. Kalitesi yüksek meyve getirisi yüksek meyvedir.''
Kaynak: Rota Haber

TÜRK İNEĞİ PROJESİNDE MOLA


Konya'da, 4 yıldır devam eden ve ''Türk İneği Projesi'' olarak bilinen Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, bazı hayvanlarda tüberküloz hastalığı tespit edilmesi üzerine yavaşladı.
Edinilen bilgiye göre, esmer cinsi yerli ırk büyükbaş hayvanların ıslah edilmesi amacıyla, sperm üretmek için başlatılan Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde devam ediyor. Geçen yıl Konya'daki enstitüde yetiştirilen yüksek vasıflı 5 boğa, spermleri alınıp, üreticilere dağıtılmak üzere Ankara Lalahan'daki Hayvancılık Araştırma Enstitüsüne gönderilmişti.Çeşitli çalışmalar için Konya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Turgut Özdek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Esmeri Projesi'nin halen devam ettiğini, ancak bulaşıcı hastalık sıkıntısıyla karşılaşıldığını belirtti.Türkiye'de son dönemde insanlarda görülen tüberküloz vakası sayısında bir artış yaşandığını dile getiren Özdek, şunları kaydetti:''Bu hastalığın menşei genel olarak hayvanlar olduğu için bu konuda bizim Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışmamız olacak. (Bu hastalık nedeniyle proje kapandı) diye bir şey yok. Ama, buradaki proje hayvanlarımızda tüberküloz vakası var. Bu konu tespit edildi ve Konya Tarım İl Müdürlüğü vasıtasıyla Bakanlığa duyuruldu. Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu gereği gerekenler yapıldı. Hastalığın yapısı gereği tüberküloz kolayca atlatılabilen bir hastalık değil. Konya'nın yapısından kaynaklanan sıkıntılar da var. Bu hastalıkla ilgili gerekli önlemin alınması için Valilik ve ilgili kurumlara yazı gönderdik.'' Projenin devam ettiğini dile getiren Özdek, ''Tüberküloz tespit edilen hayvanlar kestirildi. Yaklaşık 4-5 proje hayvanında bu hastalık çıktı. Hastalık projedeki hayvan sayımızda azalmaya neden oldu. Proje diğer taraftan devam ediyor'' diye konuştu.Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün de katıldığı programla, 2004 yılı temmuz ayında, ilk kez bir ineğe embriyo transferi yapılan tanıtım töreniyle başlamıştı.Proje, Anadolu'ya has esmer büyükbaş hayvan ırkının ıslah edilmesi ve bu hayvanlardan daha yüksek verim alınabilmesi için üstün nitelikli büyükbaş hayvan üretmeyi amaçlıyor.Anadolu Esmeri Projesi ile üretilecek her birinden 200-300 bin sperm alınabilen boğaların, mevcut sürülerin saflaştırılmasında etkin rol oynaması planlanıyor.
Kaynak: Konhaber.com