17 Ekim 2008 Cuma

KALİTELİ CEVİZ ÜRETİMİ


Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KALİTELİ CEVİZ ÜRETİMİ-Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, ceviz bahçesi tesis ederken ya da ceviz dikerken iç kalitesi, iç rengi ve randımanı yüksek çeşitlerin seçilmesi gerektiğini söyledi.Cevizde güneş yanığına karşı dayanıklı çeşitler tercih edilmesi, bulunulan bölgeye ya da rakıma göre çeşit seçilmesi ve başta sulama olmak üzere besleme gibi bakım şartlarının zamanında ve doğru yapılması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, açıklamasını şöyle sürdürdü:''Cevizlerde hasat zamanında yapılmalı. Hasadı geldiği halde zamanında toplanmayan cevizlerin daha ağaçtayken iç rengi kararır ve kalitesi hızla düşer. Hasadı yapılan cevizlerin üzerinde kalan yeşil kabuklar en kısa zamanda soyularak temizlenmelidir. Yeşil kabuğundan ayıklanmış ceviz meyveleri tek kat olarak serilerek kurutulmalı. Kurutma işlemi mümkün mertebe dışarıda ve gölgede yapılmalı. Cevizler direk güneş altında kurutulmamalı.Son yıllarda ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde güneş yanığının neden olduğu iç kararmaları görülmektedir. Yanığa karşı fotosenteze engel olmayan bazı maddeler ile tedbirler alınmalıdır. Ceviz yetiştiriciliği yapılan bölgelerde üreticilerin bu basit tedbirleri almaları durumunda meyve kalitesi ve iç rengi kayıplarının önemli ölçüde önüne geçilecektir. Kalitesi yüksek meyve getirisi yüksek meyvedir.''
Kaynak: Rota Haber

Hiç yorum yok: