24 Temmuz 2008 Perşembe

MANİSA BAĞCILIK'tan



Susuz bağcılık projesi başarıyla uygulanıyor
Manisa'da 5 yıldır sürdürülen araştırma kapsamında Sultani çekirdeksiz üzümün sulama yapılmadan yetiştirilmesine yönelik veriler değerlendiriliyor.
Çalışmanın, küresel ısınma kaynaklı sorunlara ilişkin alternatif sunacağı kaydedildi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hayri Sağlam, son yıllarda küresel ısınma ile birlikte kuraklığın gündemde olduğunu belirterek, bir süredir gerçekleştirilen çalışmaların, uygun Amerikan asmalarının seçilmesiyle çok fazla sulamada bulunmadan bağcılık yapılmasının mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi. Sağlam, "Bu da küresel ısınmada bize bir alternatif sunacak, sulamayla ilgili sorunları çözmeye yönelik bir sonuç oluşturacak." dedi. Dr. Sağlam, 5 yıldan bu yana sürdürülen bir diğer çalışmada ise Sultani çekirdeksiz üzümün, farklı Amerikan asma anaçları ile aşılanmasından sonra hiç sulama yapmadan elde edilen ürünün verim ve kalitesinin değerlendirildiğini bildirdi. Dr. Hayri Sağlam, şunları kaydetti: "3 anaç bu çalışmaya konu oldu. Sanırım 1-2 yıla kadar da tamamen sulamasız koşullarda Sultani çekirdeksiz üzüm yetiştirilip yetiştirilemeyeceği konusunda en azından bir fikir sahibi olacağız. Ama şu ana kadar alınmış veriler gösteriyor ki, çok fazla sulama yapılmadan da uygun Amerikan asmaları seçilirse bağcılık yapılması mümkün. Bu da küresel ısınmada bize bir alternatif sunacak, sulamayla ilgili sorunları çözmeye yönelik bir sonuç oluşturacak." 2000 yılında başlayan bir diğer çalışmanın ise Ege Bölgesi'nde asmalı sulamada kullanılan farklı sulama yöntemlerinin karşılaştırılmasına yönelik olduğunu belirten Dr. Sağlam, "Kafalarda sürekli soru işareti olan (Damlama sulama sistemine geçildiği zaman elde edilen üründe ve kalitesinde bir azalma meydana gelir mi?) sorusuna cevap bulmaya çalıştık." dedi. Gelecek yıla kadar bu sorunun yanıtını sonuç raporu şeklinde ortaya koyacaklarını bildiren Dr. Sağlam, şu ana kadar elde edilen verilerde, yetiştirilen ürünlerin üretiminde ve kalitesinde çok fazla bir olumsuzluğun bulunmadığını, aksine daha fazla olumlu gelişme sağlandığını vurguladı.
Enstitüde son yıllarda yapılan çalışmalarda, damlama sulamanın önemini çok daha belirgin bir şekilde ortaya koymaya çalıştıklarını bildiren Dr. Sağlam, elde edilen bulguları Tarım ve Köyişleri Bakanlığının diğer kuruluşlarında çalışan teknik elemanlar aracılığıyla çiftçilere aktarmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.(24.07.08 Zaman )